niedziela, 11 października 2015

Domowa wędlina-pieczona wołowina

Składniki:

1,2 kg wołowiny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
2-3 łyżeczki oleju
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać, dodać olej i nasmarować mieszanką mięso. 
Czosnek rozgnieść nożem i ułożyć na mięsie. 
Następnie szczelnie zapakować w folię aluminiową i włożyć najlepiej na całą noc 
(około 12h) do lodówki. Mięso przełożyć do brytfanki ( nie ściągając folii ) i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 2 godzin. 
Gdy mięso będzie już upieczone, odstawić do wystudzenia, a następnie ściągnąć folię. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz