sobota, 4 czerwca 2016

Ucierane ciasto z truskawkami i borówkami

Składniki:

400g mąki pszennej
270g cukru
6 jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki oleju
200 g truskawek
100g borówek
cukier puder do posypania ciasta


Przygotowanie:

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ponownie zmiksować. Na koniec dodać olej i znów zmiksować do całkowitego wymieszania składników.

Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. 
Wlać ciasto. Truskawki i borówki umyć, z truskawek usunąć szypułki i przekroić na pół. 
Owoce poukładać w cieście i lekko je w nie wcisnąć.

Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec okoł 40 minut. 
Do tzw. suchego patyczka. 

Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz