sobota, 17 września 2016

Pieczone nacinane ziemniaki

Składniki:

6 średnich ziemniaków
sól grubo mielona
pieprz
ostra mielona papryka
6 łyżek oliwy


Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć. Ponacinać ziemniaki,  tylko tak żeby nie naciąć ich za głęboko, bo się rozpadną. Posmarować oliwą ( użyłam do tego pędzelka ) i oprószyć solą. 
Formę wyłożyć folią aluminiową i poukładać ziemniaki. 
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut. 
Następnie wyciągnąć ziemniaki, ponownie posmarować oliwą i posypać pieprzem i papryka. 
Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20-30 minut. 
Gdy ziemniaki będą już miękkie wyciągnąć z piekarnika i posypać koperkiem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz