wtorek, 19 lutego 2013

"budyniowo-kokosowe a`la rafaello"



skladniki:

120-140g herbatnikow
1 i 1/4 szkl. mleka
2 zoltka
1 lyzka maki pszennej
1,5 lyzki maki ziemniaczanej
50g cukru
25g bialej czekolady
pol paczki cukru waniliwoego
125g masla lub margaryny
1/4 szkl. malibu (ja dalam likier kokosowy wlasnej roboty)
25g wiorkow kokosowych
25g platkow migdalowych
pol lyzki masla



przygotowanie:

do malego garnka wlewamy szklanke mleka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. mieszamy az cukry sie rozpuszcza. 
w misce roztrzepujemy zoltka, pol szklanki mleka i obie maki. Gdy mleko zacznie sie gotowac wlewamy rozczyn i energicznie mieszamy. Gdy masa bedzie miala konsystencje gestego budyniu zdejmujemy z ognia i dodajemy starta czekolade. odstawiamy budyn do przestudzenia-nie musi byc zimny. Gdy przestygnie dodajemy margaryne i ucieramy na gladka mase. nastepnie wlewamy alkohol i dalej miksujemy, zeby sie dobrze polaczyl. 
Podczas ukladanie warstw ciasta podsmazamy na lyzce masla kokos i migdaly-tylko trzeba uwazac zeby sie nie przypalily. powinny miec ladny zloty kolor.
Na dnie formy (moja prostokatna o wymiarach 22x12 cm) ukladamy herbatniki, nastepnie na herbatniki dajemy mase i tak powtarzamy, az bedzie 5 warstw, na gorze powinna znalezc sie masa. 
Wszystko posypujemy prazonym kokosem i migdalami. 

Wstawiamy do lodowki na kilka godzin, a najlepiej na cala noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz