czwartek, 21 lutego 2013

"Rozki francuskie z jablkiem i rodzynkami"

Witam :) 
Ciasto... jedno z najlepszych zarówno do słonych przekąsem jak i deserów. Dziś przedstawiam Wam przepis na smaczne rożki. Jeśli ma ktoś ochotę na coś delikatnie słodkiego, polecam :) 
idealne do kawy lub herbaty.

Skladniki:

 1 plat ciasta francuskiego (375 g)
50 g rodzynek
1-2 lyzki cukru (zalezy jakie kto lubi slodkie) ja dalam 1 lyzke
pol lyzeczki cynamonu
3 male jablka
jajko
brazowy cukier do posypania



Jablka obrac i pokroic w mala kostke, dodac rodzynki, cukier, cynamon i dobrze wymieszac.
Ciasto podzielic na 6 kawalkow i na kazdym ulozyc nadzienie jablkowe.  
Zlozyc na pol po przekatnej i zlepic. Zeby ciasto sie lepiej trzymalo mozna docisnac widelcem.
Rozki ulozyc na papierze do pieczenia, posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac brazowym cukrem.
Piec okolo 20-30 min w temp. 200-220 stopni.
Rozki powinny miec piekny zloty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz