sobota, 14 września 2013

"Lasagne"

Skladniki na 2 formy o wym. 23x15 cm

Makaron do lasagne


Sos beszamelowy:

2 lyzki masla
2 lyzki maki
1,5 szklanki mleka
1 jajko
kucharek, pieprz


Nadzienie miesne:

450 g miesa mielonego z indyka
2 srednie cebule
Sos bolonski ( lowicz 350 g)


Dodatkowo:

600 g sera zoltego ( ja uzylam mozzarella ) 
maslo do wysmarowania formy


Przygotowanie:


Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Trzeba uwazac, zeby makaron sie nie posklejal. Wyjmujemy makaron na talerz i rozkladamy osobno, aby sie nie posklejaly.

Nadzienie: Cebule kroimy w drobna kostke i wrzucamy na odrobine rozgrzanego oleju, dodajemy mieso i smazymy okolo 10-15 minut. Gdy mieso sie usmazy dodajemy sos i dusimy razem okolo 5 minut.

Sos beszamelowy: Do rondelka wkladamy maslo i roztapiamy je na malym ogniu. Na tluszcz wsypujemy make i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy czesc mleka i mieszamy trzepaczka. Gdy sos zacznie gestniec wlewamy kolejna czesc mleka i czynnosc powtarzamy. Na koniec dodajemy jajko i przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. 
Sos powinien miec konsystencje gestej smietany, wtedy zdejmujemy go z ognia.


Naczynia smarujemy maslem. Na dno wykladamy kolejno:
makaron, sos beszamelowy, nadzienie miesne, ser. I druga warstwa tak samo: makaron, sos beszamelowy, nadzienie miesne i ser. 

Lasagne pieczemy w temp. 180 stopni przez okolo 20-30 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz