Zupa latwa i szybka w przygotowaniu.
Dobra na rozgrzewke w chlodne dni.
Skladniki:
2 male kalafiory
1 marchewka
4 srednie ziemniaki
pol szklanki smietany 18%
2 kostki rosolowe
chleb na grzanki
kucharek, pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora kroimy na male czesci lub dzielimy na rozyczki, ziemniaki i marchewke kroimy w srednia kostke. Wszystko wrzucamy do 2,5 l goracego bulionu.
Gotujemy, az warzywa beda miekkie.
Po ugotowaniu jeszcze cieple miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odlewamy troche do miseczki i dodajemy smietane, mieszamy energicznie.
Przelewamy do zupy.
Chleb kroimy w kostke i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do zrumienienia.
Zupe podajemy z grzankami i odrobina natki pietruszki.