piątek, 22 lutego 2013

"Zupa krem z kalafiora z grzankami"

Zupa latwa i szybka w przygotowaniu.
Dobra na rozgrzewke w chlodne dni.


Skladniki:

2 male kalafiory
1 marchewka
4 srednie ziemniaki
pol szklanki smietany 18%
2 kostki rosolowe
chleb na grzanki
kucharek, pieprz




Przygotowanie:

Kalafiora kroimy na male czesci lub dzielimy na rozyczki, ziemniaki i marchewke kroimy w srednia kostke. Wszystko wrzucamy do 2,5 l goracego bulionu. 
Gotujemy, az warzywa beda miekkie. 
Po ugotowaniu jeszcze cieple miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odlewamy troche do miseczki i dodajemy smietane, mieszamy energicznie. 
Przelewamy do zupy. 
Chleb kroimy w kostke i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do zrumienienia. 

Zupe podajemy z grzankami i odrobina natki pietruszki.

"Losos z parowaru"

Pyszny i zdrowy przepis na rybke. 
Latwy i szybki w zrobieniu.
Odkad mam parowar lososia robie tylko w nim.
Bardzo polecam, warto wyprobowac. 

Skladniki:

800 g lososia (w zaleznosci ile kto potrzebuje)
przyprawa do ryby prymat


Z lososia usuwamy skore, przyprawiamy, wkladamy do pojemnika i odstawiamy do lodowki na okolo 2 godziny. 
Wkladamy lososia do parowaru i gotujemy okolo 20-25 minut. 



Podajemy z ziemniaczkami i kapusta kiszona.