Skladniki na 4-6 porcji:
1 kg piersi z kurczaka
2 szkl. ryzu brazowego basmati
150 g brakula
200 g fasolki szparagowej zielonej
puszka kukurydzy (400 g)
1 marchewka
1 lyzka oliwy z oliwek
6 lyzek sosu sojowego
Przygotowanie:
Ryz ugotowac na sypko. Piersi z kurczaka pokroic w srednia kostke, doprawic przyprawa do kurczaka i usmazyc na 1 lyzce oliwy z oliwek. Brokula podzielic na male kawalki, marchewke pokroic w polksiezyce, z fasolki usunac koncowki i przeciac na pol, kukurydze odcedzic.
Wszystkie warzywa ugotowac na parze (ja robie to w parowarze)
Ryz przelozyc do duzego garnka lub woka, dodac sos sojowy i warzywa i dusic razem okolo 10 min.
Do ryzu rowniez mozna wrzucic kurczaka, ale rownie dobrze mozna go podac na talerzu obok ryzu.