Składniki na blache 34x24 cm:
Kruche ciasto:
250g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
Piana:
5 białek ( dałam 7, bo 2 miałam zamrożone )
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( dałam własnej roboty )
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta
Puszka brzoskwiń ( 415g )
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Masło posiekać nożem i zagnieść z resztą składników.
Podzielić na 2 części ( 60% na spód i 40% na wierzch ).
Włożyć do woreczków i włożyć na około godzinę do zamrażalnika.
Blachę wysmarować masłem i posypać mąką. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki lub zetrzeć na tarce i wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia się ciasta.
Odstawić do wystudzenia.
Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając.
Następnie wsypać budyń i zmiksować do całkowitego rozpuszczenia budyniu.
Na koniec wlać olej i miksować jeszcze z minutę.
Na wystudzony spód wylać pianę z białek i ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, wpychając je lekko w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-50 minut.
Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.