Składniki:
400g mąki pszennej
270g cukru
6 jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki oleju
200 g truskawek
100g borówek
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ponownie zmiksować. Na koniec dodać olej i znów zmiksować do całkowitego wymieszania składników.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto. Truskawki i borówki umyć, z truskawek usunąć szypułki i przekroić na pół.
Owoce poukładać w cieście i lekko je w nie wcisnąć.
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec okoł 40 minut.
Do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.