Skladniki na forme 24x34 cm
Spod:
1,5 szklanki maki pszennej
125 g masla lub margaryny
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki cukru pudru
2 zoltka
1,5 lyzki kakao
Masa serowa:
1 kg sera ( uzylam gotowego z wiaderka piatnica )
200 g masla
5 jajek
180 g cukru
1 budyn smietankowy
75 g wiorkow kokosowych
250 ml mleczka kokosowego
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady ( 100 g )
wiorki kokosowe do posypania ciasta
Przygotownie:
Spod: Margarynę posiekać
z mąką i zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 części,
owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek, żółtka dodać do masy i zmiksować. Następnie wsypać budyń, ponownie zmiksować. Po utarciu dodać połowę sera, kokos i mleczko kokosowe. Znowu zmiksowac. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać łyżką lub chwile mikserem na najwyższych obrotach.
Forme posmarowac margaryna i posypac bulka tarta.
Ciasto zetrzec na tarce o grubych oczkach i wylac mase serowa.
Piekarnik nagrzac do 170 stopni i piec okolo pol godziny. Pozniej zmniejszyc temperature do 150 stopni i piec jeszcze okolo 50-60 minut.
Ja sernik wyciagam od razu z piekarnika. Gdy troche przestygnie polac roztopiona czekolada ( roztapiam w kapieli wodnej ) i posypac wiorkami kokosowymi.