Składniki:
Spód: 200g ciastek oreo
3 łyżki roztopionego masła
Masa serowa: 1 kg twarogu ( użyłam z wiaderka piątnica )
250 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
4 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g ciastek oreo
Krem: 250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
1,5 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Spód: Ciastka i masło umieścić w mikserze. Zmiksować do otrzymania konsystencji "piasku".
Spód formy o średnicy 21,5 cm posmarować masłem i posypać mąką.
Wyłożyć masą ciasteczkową i wyrównać. Włożyć do lodówki na 45 minut.
Masa serowa:
Wszystkie składniki, oprócz ciasteczek włożyć do miski.
Zmiksować do połączenia wszystkich składników.
Następnie wylać na schłodzony spód.
Ciasteczka połamać na połówki i powciskać w masę. Wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 60 minut.
Wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Krem: Mascarpone i śmietanke umieścić w misce i zmiksować na sztywny krem.
Pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę miksować.
Sernik wyciągnąć z lodówki, udekorować kremem i ciasteczkami oreo.
Ponownie wsadzić do lodówki.