sobota, 11 maja 2013

"Tiramisu"

Skladniki:

9 okraglych biszkoptow
250 g serka mascarpone
2 duze jajka
4 lyzki drobnego cukru lub cukru pudru ( ja uzylam cukier puder, nie trzeba dlugo miksowac zeby sie rozpuscil)
1 lyzka kawy rozpuszczalnej
25 ml likieru amaretto
kakao 


Przygotowanie:

Kawe rozpuscic w 200 ml goracej wody, odstawidz do wystygniecia i dodac likier. 
Do zoltek wsypac 3/4 przygotowanego cukru i utrzec mikserem na puszysty krem (okolo 5 min, do rozpuszczenia cukru)
Dodac mascarpone i wymieszac mikserem na najnizszych obrotach.
Do bialek dodac szczypte soli i ubic na sztywna piane. Stopniowo wsypywac cukier caly czas ubijajac. 
Ubijac jeszcze przez chwile, do momentu calkowitego polaczenia sie bialek z cukrem.
Bialka polaczyc z masa mascarpone i delikatnie wymieszac.
Biszkopty moczyc w kawie (doslownie sekunde, bo ja za bardzo namokna beda sie rozpadac), ukladac w kieliszkach, nastepnie nalozyc krem i posypac kakao. Ulozyc druga warstwe czyli nasaczone biszkopty i krem. 
Deser wlozyc do lodowki na okolo 2-3 godziny. Przed podaniem posypac kakoa lub starta czekolada.