Składniki na 10-12 sztuk:
Ciasto:
1,5 kg surowych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Farsz:
300 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
Dodatkowo:
3-4 cebule
olej do smażenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie dobrze potłuc lub przepuścić przez praskę. Odstawić do przestudzenia. Gdy ziemniaki będą już zimne podzielić je na 4 części. 1 część wyciągnąć i wsypać tam mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Farsz: Cebule pokroić w małą kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać mięso i smażyć około 10 minut. Następnie odlać nadmiar tłuszczu i odstawić do przestygnięcia.
Z ciasta uformować placki, nałożyć farsz i zlepić w kulkę.
Układać na desce posypanej mąką.
Pyzy gotować przez około 10 minut w osolonym wrzątku.
Cebulę usmażyć na złoty kolor i polać pyzy.