Składniki na 32 małe rogaliki albo 16 większych
Ciasto:
400 g mąki tortowej
2 jajka
80 g cukru
50 g masła ( roztopić )
150 ml mleka
30 g świeżych drożdży
Nadzienie:
200 g orzechów włoskich
100 g cukru
100 g bułki tartej
1 łyżka miodu płynnego
pół łyżeczki cynamonu
0,5-1 szklanki mleka
Ponadto:
1 jajko
cukier brązowy ( można oczywiście zastąpić białym )
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wsypać do miski i zrobić dołek. Połowę mleka podgrzać ( tak żeby było letnie ) włożyć do niego drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ścierką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę cukru, mleko i jajka. Wymieszać drewnianą łyżką i na koniec dodać wystudzone letnie masło. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Nadzienie: Orzechy najlepiej zmielić w maszynce ( ale można również roztłuc drobno tłuczkiem ).
Następnie dodać cukier, bułkę tartą, miód i cynamon. Do powstałej masy dodać 0,5 do 1 szklanki mleka ( trzeba uważać, żeby masa nie zrobiła się za rzadka ). Wszystko dokładnie wymieszać aby powstała jednolita masa.
Gdy ciasto urosło podzielić je na 4 części. Z każdej części rozwałkować placek i pociąć na 8 części ( użyłam do tego noża do pizzy ). Na każdej części ułożyć nadzienie i zwinąć ( zaczynając od dłuższego brzegu ). Rogaliki układać na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką lub na papierze do pieczenia. Rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 15 minut do zrumienienia.