Składniki na 9 dużych drożdżówek:
Ciasto:
400 g mąki tortowej
400 g mąki tortowej
2 jajka
50 g cukru
50 g cukru waniliowego ( dałam własnej roboty )
50 g masła ( roztopić )
150 ml mleka
1 opakowanie sypkich drożdży
Nadzienie:
300 g twarogu ( najlepiej drobno mielonego )
1-2 łyżki jogurtu naturalnego ( jeżeli twaróg jest rzadki nie trzeba dodawać )
1 żółtko
2 łyżki cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego ( dodałam własnej roboty )
borówki ( ja użyłam mrożonych )
Przygotowanie:
Nadzienie:
300 g twarogu ( najlepiej drobno mielonego )
1-2 łyżki jogurtu naturalnego ( jeżeli twaróg jest rzadki nie trzeba dodawać )
1 żółtko
2 łyżki cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego ( dodałam własnej roboty )
borówki ( ja użyłam mrożonych )
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wsypać do miski i zrobić dołek. Wlać połowę letniego mleka, wsypać drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę cukru, cukier waniliowy, mleko i jajka. Wymieszać drewnianą łyżką i na koniec dodać roztopione i wystudzone masło i wyrobić dobrze ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Nadzienie: Ser przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny i cukry. Dobrze wymieszać. Następnie dodać żółtko i ponownie wymieszać.
Ciasto podzielić na 9 równych części ( chyba, że ktoś chce mniejsze drożdżówki to na więcej ) Uformować równe placki, ułożyć ja na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Następnie za pomocą szklanki wycisnąć w każdym placku dołek. Do każdego dołka nałożyć po łyżce twarogu i na twaróg borówki.
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Gdy drożdżówki wystygną polać lukrem.
Lukier: 1 łyżka letniej wody, 2 łyżki cukru pudru. Energicznie wymieszać.
Nadzienie: Ser przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny i cukry. Dobrze wymieszać. Następnie dodać żółtko i ponownie wymieszać.
Ciasto podzielić na 9 równych części ( chyba, że ktoś chce mniejsze drożdżówki to na więcej ) Uformować równe placki, ułożyć ja na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Następnie za pomocą szklanki wycisnąć w każdym placku dołek. Do każdego dołka nałożyć po łyżce twarogu i na twaróg borówki.
Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Gdy drożdżówki wystygną polać lukrem.
Lukier: 1 łyżka letniej wody, 2 łyżki cukru pudru. Energicznie wymieszać.