sobota, 17 września 2016

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kukurydzy

Składniki:

Pół kapusty pekińskiej
3 średnie marchewki
puszka kukurydzy
koperek
2 sosy do sałatek (koperkowo-ziołowe)


Przygotowanie:

Kapustę drobno pokroić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kukurydzę odcedzić. 

Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać koperek i sosy. Wymieszać.  



Pieczone nacinane ziemniaki

Składniki:

6 średnich ziemniaków
sól grubo mielona
pieprz
ostra mielona papryka
6 łyżek oliwy


Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć. Ponacinać ziemniaki,  tylko tak żeby nie naciąć ich za głęboko, bo się rozpadną. Posmarować oliwą ( użyłam do tego pędzelka ) i oprószyć solą. 
Formę wyłożyć folią aluminiową i poukładać ziemniaki. 
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut. 
Następnie wyciągnąć ziemniaki, ponownie posmarować oliwą i posypać pieprzem i papryka. 
Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20-30 minut. 
Gdy ziemniaki będą już miękkie wyciągnąć z piekarnika i posypać koperkiem. 




Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem

Składniki:

1kg piersi z kurczaka
3 duże cebule
400g pieczarek
200g startego żółtego sera
4 łyżki majonezu
ostra mielona papryka
sól. pieprz
3 ząbki czosnku


Przygotowanie:

Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawić papryką, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Następnie przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Smażyć około 10 minut. Przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru wody. 
Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z majonezem. 

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kurczaka, na kurczaka wyłożyć cebulę, następnie pieczarki i na górę żółty ser. Wstawićdo nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut.