Składniki:
500 g serca mascarpone
4 żółtka i 2 białka
4 łyżki cukru pudru
32-34 sztuki okraglych biszkoptow
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto
kakao
Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w 200 ml wrzątku, zostawić do wystygnięcia i wlać amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli (szczypta). Do masy serowej dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką. Biszkopty moczyć w kawie i ułożyć na dnie formy, na biszkopty nałożyć polowe kremu i całość posypać kakao, następnie znów ułożyć namoczone biszkopty, warstwę kremu i kakao.
Tiramisu włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Podawać schłodzone.