poniedziałek, 27 maja 2013

"Pierogi ruskie"

Skladniki:

farsz:
1,6 kg ugotowanych ziemniakow
550 g twarogu
3 duze cebule
2 lyzki masla
sol, pieprz

ciasto:
800 g maki pszennej
2 jajka
300 ml cieplej wody



Przygotowanie:

Farsz: Ziemniaki i twarog zmielic, cebule obrac, pokroic w drobna kostke i usmazyc na masle na zloty kolor. 
Cebule dodac do ziemniakow i twarogu, doprawic sola i pieprzem, dobrze wymieszac. 

Ciasto: Make wsypac do miski, zrobic dolek wbic jajka i wlac ciepla wode. 
Ciasto dobrze zagniesc, gdy bedzie sie kleic podsypac maka, gdy bedzie za luzne dosypac maki. 
Podzielic na 2 czesci. Jedna czesc wlozyc do miski i przykryc talerzem, zeby nie wyslcho, a druga czesc rozwalkowac. Z rozwalkowanego ciasta wykrawac kolka kubkiem, miseczka (zalezy jakie duze pierogi chcemy miec) Na kolka nalozyc farsz i zlepic dokladnie boki. 

W duzym garnku zagotowac wode, wlac 2-3 lyzki oleju, posolic . Wrzucic pierogi i gotowac okolo 5 min. od wyplyniecia na wierzch. 
Pierogi podawac z podsmazona cebulka, skwarkami lub smietana. ( ja jem z cebulka i smietana)
Gdy pierogi wystygna mozna je rowniez podsmazyc :)



mi wyszlo 30 pierogow, ale robilam bardzo duze