Składniki na 10 jagodzianek:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
2 jajka
50 g cukru
50 g masła ( roztopić )
30 g świeżych drożdży
150 ml mleka
150 ml mleka
Farsz:
250 g jagód lub borówek ( użyłam borówek )
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier:
cukier puder
sok z jagód lub borówek
Przygotowanie:
Farsz: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Ciasto: Mąkę wsypać do miski i zrobić dołek. Do połowy letniego mleka pokruszyć drożdże, wlać do mąki i wsypać 1 łyżeczkę cukru. Delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę cukru, mleko i jajka i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść i podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę i odstawić na 5 minut. Następnie z kulek formować placki i nakładać po łyżce jagód. Dokładnie skleić, uformować jagodziankę i układać sklejeniem na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką.
Można odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia ale nie jest to konieczne.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.
Wyciągnąć i odstawić żeby wystygły.
Lukier: Z 3 łyżek cukru pudru i soku zrobić ciemny lukier i posmarować nim jagodzianki.
Jeżeli nie mamy soku z jagód robimy zwykły lukier ( cukier puder i gorąca woda )