Składniki:
4 palki z kurczaka (700g)
1 duży słoik ogórków kiszonych
2 marchewki
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, kucharek
1 kostka rosołowa
1 kg ziemniaków
śmietana 18% (do zabielenia zupy-nie jest konieczna)
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i włożyć do garnka, zalać 3 litrami zimnej wody, gotować aż kurczak będzie miękki. Następnie wyciągnąć kurczaka do miski, aby wystygnął. Ogórki i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do wywaru, dodać liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołowa. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i ugotować w osolonej wodzie (uważać żeby ziemniaki się nie rozgotowały). Gdy ogórki będą już miękkie dodać ziemniaki i pogotować jeszcze z 10 minut. Kurczaka oddzielić od kości, pokroić w mniejsze kawałki i dodać do zupy. Wszystko doprawić do smaku kucharkiem i pieprzem. Ja do ogórkowej zawsze dodaje śmietanę, ale wiem ze nie każdy lubi.