Składniki:
Ciasto:
500 g maski pszennej
200 g cukru
200 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki letniego mleka
Masa orzechowa:
250-300 g orzechów włoskich
100 g cukru
120 g masła
2 łyżki miodu
Krem:
2 budynie śmietankowe bez cukru
800 ml mleka
200 g masła
100 g cukru pudru
sok z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: Zarobić kruche ciasto i podzielić je na 2 części. 1 placek upiec na pergaminie w temp. 150 stopni przez około 15-20 minut aż ciasto będzie zrumienione.
Na drugi surowy placek nałożyć masę orzechowa i upiec.
Masa orzechowa: Orzechy posiekać lub roztłuc lekko tłuczkiem. Do garnka włożyć masło i miód, wsypać cukier i orzechy. Wszystko podgrzać na wolnym ogniu do roztopienia masła i cukru.
Krem: Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu (tylko z mniejsza ilością mleka 800 ml
)
)
Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń i cytrynę. Ucierać do połączenia składników.
Pierwszy placek włożyć do formy nałożyć krem i przykryć drugim plackiem z orzechami. Włożyć do lodówki. Najlepiej przygotować ciasto 2-3 dni wcześniej, żeby zmiękło.
Pierwszy placek włożyć do formy nałożyć krem i przykryć drugim plackiem z orzechami. Włożyć do lodówki. Najlepiej przygotować ciasto 2-3 dni wcześniej, żeby zmiękło.