Składniki na około 25 rurek:
Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła
125g śmietany 18%
Krem:
250g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę, masło i śmietanę włożyć do miski. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinędo lodówki. Następnie wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na cienki pacek.
Gdy ciasto będzie się kleić podsypać mąką. Ciasto pokroić w paski o szerokości około 1,5cm.
Foremki do rurek posmarować masłem lub margaryną. Nawinąć na nie paski, zaczynając od węższej części.
Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.
Krem: Do miski wlać śmietankę, włożyć serem i zmiksować na gładki, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Włożyć krem do lodówki na około pół godziny.
Gdy rurki wystygną nabić je kremem i posypać cukrem pudrem.