sobota, 6 sierpnia 2016

Rurki z kremem II

Składniki na około 25 rurek:

Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła
125g śmietany 18%


Krem:
250g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru 



Przygotowanie:

Ciasto:  Mąkę, masło i śmietanę włożyć do miski. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinędo lodówki. Następnie wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na cienki pacek. 
Gdy ciasto będzie się kleić podsypać mąką. Ciasto pokroić w paski o szerokości około 1,5cm.
Foremki do rurek posmarować masłem lub margaryną. Nawinąć na nie paski, zaczynając od węższej części.  

Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.


Krem: Do miski wlać śmietankę, włożyć serem i zmiksować na gładki, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę miksować.  Włożyć krem do lodówki na około pół godziny. 

Gdy rurki wystygną nabić je kremem i posypać cukrem pudrem.