wtorek, 20 września 2016

Cannelloni pod beszamelem

Składniki:


Farsz mięsny:
750g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 fixy do spaghetti bolognese


Sos beszamelowy:
2 yżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 jajko
sól, pieprz


Dodatkowo:
250g makaronu cannelloni
300g tartego sera mozzarella
masło do posmarowania formy
3 łyżki oleju



Przygotowanie:

Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie ( zawsze jak robie jakies zapiekanki z makaronem gotuję makaron, bo kiedyś robiłam z surowego i wyszedł twardy ).

Farsz mięsny: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na 3 łyżkach oleju. 
Dodać mięso mielone i usmażyć. Następnie przełożyć na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Fix zrobić według przepisu na opakowaniu i dodać do mięsa. 
Wymieszać i dusić około 5 minut. 

Rurki nadziać mięsem i układać ciasno no formie wysmarowanej masłem. 

Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy mleko i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Na koniec dodajemy jajko, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. 
Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. 

Na makaron wylewamy sos beszamelowy i posypujemy serem.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut do zrumienienia sera.