Składniki:
Farsz mięsny:
750g mięsa mielonego
1 duża cebula
2 fixy do spaghetti bolognese
Sos beszamelowy:
2 yżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 jajko
sól, pieprz
Dodatkowo:
250g makaronu cannelloni
300g tartego sera mozzarella
masło do posmarowania formy
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie ( zawsze jak robie jakies zapiekanki z makaronem gotuję makaron, bo kiedyś robiłam z surowego i wyszedł twardy ).
Farsz mięsny: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na 3 łyżkach oleju.
Dodać mięso mielone i usmażyć. Następnie przełożyć na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Fix zrobić według przepisu na opakowaniu i dodać do mięsa.
Wymieszać i dusić około 5 minut.
Rurki nadziać mięsem i układać ciasno no formie wysmarowanej masłem.
Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy mleko i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Na koniec dodajemy jajko, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
Na makaron wylewamy sos beszamelowy i posypujemy serem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut do zrumienienia sera.