środa, 21 września 2016

Krupnik

Składniki:

4 pałki z kurczaka
200g kaszy jęczmiennej
2 średnie marchewki
5 średnich ziemniaków
1 kostka rosołowa
2 liście laurowe
3-4 ziarenka pieprzu
vegeta, pieprz mielony
natka pietruszki



Przygotowanie:

Kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać 250 ml zimnej wody. 
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. 
Wyciągnąć kurczaka i zostawić do wystudzenia. 
Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jarzyny dodać do wywaru mięsnego i gotować do miękkości. Dodać również kostkę rosołową, liść laurowy i ziarenka pieprzu. 
Kaszę ugotować w osobnym garnku, a następnie dodać do ugotowanych jarzyn. 
Przyprawić vegetą i pieprzem. Kurczaka oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki.
 Dodać do zupy. Gotować jeszcze około 10 minut. 
Na koniec dodać pietruszkę. 





Kremówka ( napoleonka )

Składniki na 6 sztuk:

1 płat ciasta francuskiego
cukier puder do posypania kremówek


Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki 36%
130g cukru
25g cukru waniliowego (użyłam własnej roboty)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
100g masła


Przygotowanie:

Ciasto francuskie przeciąć na pół w poprzek. 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. 
Ponakłuwać widelcem. 
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut aż ciasto zrobi się złote.
W czasie pieczenia co jakiś czas pokłuć ciasto widelcem, żeby nie wyrosło wysokie. 
Tak samo postąpić z drugim kawałkiem. Ciasto przełożyć na kratkę, żeby wystygło. 


Masa budyniowa:
W garnku zagotować półtora szklanki mleka z cukrem. Następnie dolać kremówkę, wsypać cukier waniliowy i zagotować. Mieszać od czasu do czasu, żeby sięnie przypaliło. 
W misce wymieszać pozostałe mleko, żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną.  
Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń. 
Masę odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu. 
Miksować ąz masa będzie gładka.

Na dno foremki wyłożyć blat ciasta. Następnie masę budyniową. 
Drugą część ciasta pokroić na 6 kawałków i ułożyć na masie budyniowej.
Posypać cukrem pudrem i wstawić do odówki najlepiej na całą noc.