niedziela, 21 sierpnia 2016

Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułem i serem

Składniki:

2 ciasta francuskie
500g piersi z kurczaka
1 brokuł
300g tartego żółtego sera
1 jajko
majeranek
przyprawa do kurczaka


Przygotowanie:

Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić i odstawić na pół godziny. 
Następnie usmażyć na złoty kolor i przełożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączył się z tłuszczu.
Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować na półtwardo. 
Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć kurczaka, brokuła i ser.
Boki ciasta nacinamy w paski i nakładamy na siebie na zmianę z jednej i drugiej strony aż powstanie warkocz. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy majerankiem. 

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut na złoty kolor.