Skladniki na formę 35x25 cm:
Ciasto:
3 szklanki startej marchewki
8 jajek
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
2 szklanki oleju
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego ( dałam własny domowej roboty )
1-2 szklanki orzechów włoskich
Krem:
250 ml smietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego ( dałam domowy, własnej roboty )
Przygotowanie:
Ciasto: Orzechy pokroić na drobne kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie
wlać olej, nie przestając miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia i dodać do masy. Miksować do całkowitego połączenia
składników. Następnie dodać cynamon, marchewkę i orzechy. Wymieszać
wszystko łyżką.
Formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i
wstawić do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Piec około 60
minut.
Krem: Śmietankę wlać do miski, włożyć serek i zmiksować na puszysty krem ( około 3 minuty ).
Pod koniec ubijania dodać cukier puder i miksować jeszcze ze 2 minuty
Gdy ciasto wystygnie przeciąć je na pół. Jeden placek wlozyc spowrotem do formy. Nałożyć na niego krem i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.