Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
60g cukru pudru
125g masła
2 żółtka
Krem ciemny:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
200g białej czekolady
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
Krem jasny:
250ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
200g malin
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Formę na tarte posmarować masłem i posypać mąką.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę.
Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.
Gdy się upiecze wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krem ciemny: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
Śmietanke i serek mascarpone włożyć do miski i ubić na sztywno.
Na koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwile ubijać.
Masę śmietanową dodać do wystudzonej czekolady i delikatnie wymieszać łyżką
lub mikserem na najniższych obrotach.
Krem jasny: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na wystudzone ciasto wyłożyć ciemny krem i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się ścięło.
Następnie na ciemny krem wyłożyć jasny i ułożyć maliny.
Wstawić do lodówki.