Składniki:
Biszkopt z tego przepisu
Krem śmietanowy:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
Krem maślany:
2/3 kostki masła
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
Poncz:
Pół szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
2 łyżki dżemu ( u mnie malinowy )
Masa cukrowa z tego przepisu + barwniki
Przygotowanie:
Poncz: Do szklanki wlać wodę, dodać cukier i mieszać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny.
Krem śmietanowy: Śmietankę wlać do miski, dodać serek i ubić na puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Masa maślana: Masło utrzeć z cukrem i mlekiem na puszysty krem.
Na paterze ułożyć 1 blat biszkoptu, polać ponczem, posmarować dżemem i wyłożyć 1 część kremu śmietanowego. Na krem położyć drugi blat, polać ponczem i nałożyć krem. Przykryć trzecim krążkiem biszkoptu, polać ponczem i na wierzch i boki nałożyć krem maślany.
Wstawić do lodówki na godzinę.
Następnie masą cukrową udekorować tort.