piątek, 20 września 2013

"Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem, pieczarkami i mozzarella"

Składniki:

1 Płat ciasta francuskiego
1 pojedyncza pierś z kurczaka
200 g pieczarek
1 mała cebula
ser mozzarella (tarty)
jajko
przyprawa do kurczaka (u mnie prymat)


Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i odstawić na pół godziny. 
Cebule pokroić w małą kostkę, pieczarki pokroić w pół plasterki. 
Kurczaka usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. Na tej samej patelni usmażyć cebule z pieczarkami-odstawić do wystygnięcia.

Ciasto francuskie rozwinąć i połowę posmarować rozmąconym jajkiem i złożyć na pół. Złożone ciasto przeciąć na pół. Każdy kawałek naciąć w koło nożem ( około 1 cm) tak żeby zrobiła się "ramka". ( te nacięcia pozwolą ciastu wyrosnąć podczas pieczenia).
Na ciasto ( wewnątrz ramki) nakładamy kurczaka, pieczarki z cebulą i ser. 
Zewnętrzną część (ramkę) smarujemy resztą jajka. 

Piec na złoty kolor w temp. 160-170 stopni około 20-30 minut. 








"Zupa krem z cebuli z grzankami"

Składniki:

8 średnich cebul
4 średnie ziemniaki
1 marchewka
serek topiony śmietankowy ( 100 g )
2 łyżki masła
1 kostka rosołowa
kucharek, pieprz
chleb na grzanki


Przygotowanie:

Cebule pokroić w dużą kostkę. Na rozgrzana patelnie włożyć masło i wrzucić cebule. Smażyć aż cebula zrobi się miękka i złota. Do garnka wlać 3 litry zimnej wody. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w duża kostkę, wrzucić do wody, dodać kostkę rosołową i gotować aż będą miękkie. 
Gdy ziemniaki się ugotują dodać do nich usmażoną cebule i wszystko zmiksować blenderem. Na koniec dodać serek topiony i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Doprawić do smaku i zagotować zupę. 

Chleb pokroić w średnia kostkę i upiec w piekarniku na grzanki. 


Zupę podawać z pietruszka i grzankami. Można również udekorować śmietaną.