Składniki:
1 Płat ciasta francuskiego
1 pojedyncza pierś z kurczaka
200 g pieczarek
1 mała cebula
ser mozzarella (tarty)
jajko
przyprawa do kurczaka (u mnie prymat)
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i odstawić na pół godziny.
Cebule pokroić w małą kostkę, pieczarki pokroić w pół plasterki.
Kurczaka usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. Na tej samej patelni usmażyć cebule z pieczarkami-odstawić do wystygnięcia.
Ciasto francuskie rozwinąć i połowę posmarować rozmąconym jajkiem i złożyć na pół. Złożone ciasto przeciąć na pół. Każdy kawałek naciąć w koło nożem ( około 1 cm) tak żeby zrobiła się "ramka". ( te nacięcia pozwolą ciastu wyrosnąć podczas pieczenia).
Na ciasto ( wewnątrz ramki) nakładamy kurczaka, pieczarki z cebulą i ser.
Zewnętrzną część (ramkę) smarujemy resztą jajka.
Piec na złoty kolor w temp. 160-170 stopni około 20-30 minut.