Składniki:
Kruche ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
350 g margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
7 żółtek
Pianka:
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
7 białek
Nadzienie jabłkowe:
1 kg obranych i wydrążonych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
50 ml wody
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Margarynę posiekać nożem i zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 części ( 1/3 i 2/3 ). Mniejsza część ciasta włożyć do zamrażalnika. Formę o wymiarach 36x25 cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy, nakłuć widelcem na całej powierzchni i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 150 stopni ) na około 15 minut.
Pianka: Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko zamiast litra mleka dać 500 ml. Budyń odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i miksować około 3 minut. Gdy budyń przestygnie ( nie musi być zimny ) dodać pianę z białek i dobrze wymieszać, do całkowitego połączenia składników.
Jabłka: Obrane już jabłka zetrzeć na tarce w plasterki. Do dużego garnka wlać 50 ml wody i włożyć jabłka. Smażyć około 15-20 minut, do odparowania wody. Na koniec wsypać 1-2 łyżeczki cynamonu ( zależy ile kto lubi )
Upieczony spód ciasta posypać bułką tartą, nałożyć ciepłe jabłka i masę budyniową. Na koniec zetrzeć resztę ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ( 170 - 180 stopni ) i piec około 60 minut.
Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.