Składniki:
Kruche ciasto:
2,5 szklanki maki pszennej
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Nadzienie:
1,3 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 budynie śmietankowe
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Margarynę posiekać nożem i zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 części Jedna powinna być większa od drugiej ( 1/3 i 2/3 ). Ciasto włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę.
Następnie blachę wysmarować margaryna i posypać bułką tarta. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy, nakłuć widelcem na całej powierzchni i wstawić do piekarnika. Piec około 15 min w temp. 170 stopni.
Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać 50 ml wody i włożyć jabłka, smażyć około 15 minut, na koniec dodać cynamon.
Budynie ugotować wg. przepisu podanego na opakowaniu ( ja zmniejszyłam ilość mleka na 2 budynie dałam 700 ml )
Upieczony spod ciasta posypać bułka tarta i wyłożyć wystygnięte jabłka, na jabłka ciepły budyń, a na budyń zetrzeć druga część ciasta.