Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki
100 g masła
1,5 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kakao
Masa serowa:
1 kg sera ( użyłam gotowego z wiaderka firmy piątnica )
200 g masła
100 g cukru ( jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta proponuje dać więcej )
1 budyń śmietankowy
250 g serka mascarpone
5 jajek
300 ml adwokatu
Dodatkowo:
200 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto.
Włożyć na pół godziny do zamrażalnika.
Dla ułatwienia podgrzewam masło chwilę w mikrofali, szybciej wtedy zagniata się ciasto.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować.
Następnie dodać budyń, mascarpone i ser, a na końcu jak wszystko się dobrze wymiesza lekkim strumieniem, nie przestając miksować wlewać adwokat.
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Na dno zetrzeć ciasto i lekko przygnieść.
Na ciasto wylać masę serową.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około pół godziny.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 60 minut.
Sernik wyciagnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać sernik. Wstawić do lodówki.