Składniki na 17 krokietów:
Farsz:
600 g kiszonej kapusty
500 g pieczarek
2 średnie cebule
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz, kucharek
Naleśniki: przepis tu
Ponadto:
2 jajka
Bułka tarta
Olej
Przygotowanie:
Farsz: Kapustę przelać woda żeby na była za kwaśna i pokroić. Włożyć do garnka, zalać woda, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości, ale tak żeby się kapusta nie rozgotowała.
Pieczarki i cebule pokroić w drobna kostkę i smażyć na odrobinie oleju do odparowania wody.
Kapustę odcedzić, wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Dodać pieczarki z cebula i przyprawić pieprzem i vegetą.
Naleśniki: Do miski wlać mleko, wodę, wsypać make i wbić jajka. Dobrze wymieszać tzw. trzepaczka (można również mikserem) i odstawić na około 15 minut. Usmażyć naleśniki.
Na każdego naleśnika nałożyć farsz (około 1 łyżkę) rozsmarować i złożyć krokieta (najpierw boki)
Krokiety obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju zloty kolor.
Podawać z czerwonym barszczykiem :)