Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego ( dałam własny z prawdziwą wanilią )
2 łyżki oleju
Masa:
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru ( dałam własny z prawdziwą wanilią )
Ponadto:
1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać żółtka, cukier waniliowy, masło i olej. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 20 minut.
Masa: Serek mascarpone włożyć do miski, wlać śmietankę i ubić razem. Pod koniec ubijanie dodać cukier i jeszcze chwilę miksować.
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody.
Formę na tarte wysmarować masłem lub margaryną i wylepić ciastem. Nakłuć widelcem na całej powierzchni. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec tarte około 20-30 minut.