Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła
60g cukru pudru
2 żółtka
Krem:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
250g truskawek
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i żółtka. Masło rozpuścić w mikrofali i przestudzić.
Wlać do reszty składników. Zagnieść ciasto, włożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą i włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Formę do tarty posmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem na całej powierzchni, również boki. Wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut do zrumienienia.
Krem: Śmietankę wlać do miski, dodać serek i zmiksować na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ponownie zmiksować do całkowitego połączenia składników. Włożyć do lodówki.
Gdy ciasto się upiekło wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie nałożyć krem i pokrojone w plasterki truskawki.
Wstawić do lodówki.
Najlepsza tarta jest na następny dzień. Jak krem przejdzie trochę w ciasto.
Można również na truskawki zetrzeć czekoladę lub posypać kakao.
Krem: Śmietankę wlać do miski, dodać serek i zmiksować na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ponownie zmiksować do całkowitego połączenia składników. Włożyć do lodówki.
Gdy ciasto się upiekło wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie nałożyć krem i pokrojone w plasterki truskawki.
Wstawić do lodówki.
Najlepsza tarta jest na następny dzień. Jak krem przejdzie trochę w ciasto.
Można również na truskawki zetrzeć czekoladę lub posypać kakao.