Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
200 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jabłek
obrobina bułki tartej
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, a następnie przesiać. Dodać miękkie masło i jogurt. Wyro
bić elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 części. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda. Formę 34x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować na wymiary formy, posypać odrobiną bułki tartej i położyć jabłka, zaokrągloną częścią do góry Drugą część ciasta rozwałkować na większy kawałek ( około 1 cm z każdej strony ) i ułożyć na jabłkach. Boki ciasta skleić.
Piec około 40-50 minut w temp. 170-180 stopni.
Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.