Składniki:
Jasna masa:
1 jajko
1 lyzka cukru
1 lyzka maki pszennej
odrobina proszku do pieczenia
Ciemna masa:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
100 g maki pszennej
niecala lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
Krem:
350 ml smietanki 36 %
fix do smietany
1 i 1/2 lyzki cukru pudru
100 g jagod zasypanych cukrem
Przygotowanie:
Przygotowujemy wzor, ktory mozna sciagnac z internetu. Ukladamy go na blasze i nakladamy na to papier do pieczenia.
Ciemna masa: Do misku wbijamy jajka i dodajemy cukier, miksujemy na puszysta mase. Nastepnie dodajemy make wymieszana z proszkeim do pieczenia i kakao. Ponownie miksujemy na jednolita konsystencje.
Jasna masa: Jajko ucieramy z cukrem, a nastepnie dodajemy make wymieszana c proszkiem do pieczenia.
Jasna mase przekladamy do rekawa cukierniczego i wyciskamy wzor na pergaminie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy doslownie 2-3 minuty.
Ciemne ciasto wylewamy na wzor i delikatnie rozprowadzamy lyzka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy okolo 15-20 minut.
Wyciagamy ciasto z piekarnika i przewracamy na posypana cukrem pudrem deske. Delikatnie odrywamy papier. Nastepnie przykrywamy czystym papierem do pieczenia i odwracamy. Ciasto rolujemy na walku i odstwawiamy do wystygniecia.
Krem: Smietanke wlac do miski, miksowac tak dlugo az bedzie sztywna, na koniec dodac fix wymieszany z cukrem pudrem.
Wystudzona rolade rozwijamy i zdejmujemy papier. Nakladamy smietane i jagody i ponownie rolujemy. Wstawiamy do lodowki na 2 godziny.