niedziela, 2 czerwca 2013

"Domowe zapiekanki"

Skladniki:

2 bagietki (u mnie 25 cm)
100-150 g sera zoltego
150-200 g pieczarek
kilka plasterkow wedliny
pol cebuli
keczup
kucharek, pieprz


Przygotowanie:

Pieczarki, cebule i wedline pokroic w kostke i usmazyc na rozgrzanej patelni, przyprawic kucharkiem i pieprzem. Bagietki przeciac wzdluz, kazdy kawalek posmarowac cienka warstwa keczupu lub przecieru pomidorowego. Usmazone pieczarki ulozyc na bagietkach, a na pieczarki nalozyc ser zolty. 
Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 10 min. w temp. 160-170 stopni.

Gotowe bagietki polac keczupem i posypac szczypiorkiem. 


"Surowka z czerwonej kapusty"

Skladniki:

Pol glowki czerwonej kapusty
1 srednia cebula
1 jablko
2 lyzki majonezu
sol, pieprz


Przygotowanie:

Kapuste, cebule i jablko zetrzec na tarce o grubych oczkach, dodac majonez, sol i pieprz. Dokladnie wszystko ze soba wymieszac. Gotowe :)