Składniki:
500 g makaronu tagliatelle
600 g piersi z kurczaka
600 g pieczarek
1 duża śmietana 18%
3-4 żółtka
1-2 łyżki oleju
sól, pieprz
parmezan do posypania
Przygotowanie:
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( można też pokroić w malutką kostkę ). Wrzucić na rozgrzaną patelnie, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż cała woda wyparuje. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać żółtka energicznie mieszając, żeby nie zrobiła się jajecznica. Postawić ponownie na gaz i chwilę dusić.
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na oleju i dodać do sosu pieczarkowego. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
Na talerz nałożyć makaron, na makaron sos i posypać serem.
Można również w garnku wymieszać od razu makaron z sosem.