środa, 25 lutego 2015

Tagliatelle z pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

500 g makaronu tagliatelle
600 g piersi z kurczaka
600 g pieczarek
1 duża śmietana 18%
3-4 żółtka
1-2 łyżki oleju
sól, pieprz
parmezan do posypania


Przygotowanie:

Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( można też pokroić w malutką kostkę ). Wrzucić na rozgrzaną patelnie, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż cała woda wyparuje. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać żółtka energicznie mieszając, żeby nie zrobiła się jajecznica. Postawić ponownie na gaz i chwilę dusić. 
 Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na oleju i dodać do sosu pieczarkowego. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku. 
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.

Na talerz nałożyć makaron, na makaron sos i posypać serem.

Można również w garnku wymieszać od razu makaron z sosem.