Skladniki:
Ciasto:
3/5 kostki margaryny
1 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
5 zoltek
1/2 kostki drozdzy (50g)
4 szkl. maki pszennej
Kruszonka:
80g maki pszennej
40g margaryny
40g cukru
Przygotowanie:
Kruszonka: Make, margaryne i cukier dobrze razem zagniesc :)
Ciasto: Podgrzac mleko i wrzucic do niego rozkruszone drozdze. Wymieszac i odstawic na okolo 5 min. Zoltka utrzec z cukrem, dodac do nich drozdze i wymieszac lyzka. Dodac pol szklanki maki, ponownie wymieszac i odstawic na okolo 10 minut. Margaryne rozpuscic w rondelku i odstawic do wystygniecia.
Do zaczynu drozdzowego dodac reszte maki, dobrze wymieszac i ponownie odstawic do wyrosniecie na okolo 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc wlac zimna margaryne i wyrobic do momentu az ciasto zacznie odchodzic od reki.
Blache wysmarowac margaryna, opruszyc bylka tarta,wlozyc ciasto i posypac kruszonka.
Piec okolo 60 min. w temp. 180 stopni
Uzylam 2 blaszek o wym. 20x12 cm.