Składniki na kruche ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło posiekać nożem i zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na 2 części, na spód około 60%, a na górę 40%, ciasto włożyć do zamrażalnika na około 1-2h.
Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na spód zetrzeć większą część ciasta i wyrównać dociskając ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego ( 170 stopni ) piekarnika i piec około 10 minut. Wyciągnąć i odstawić do przestudzenia.
Składniki na piankę:
5 białek
1 szkl. cukru
1 łyżka cukru waniliowego ( ja użyłam własnego z prawdziwą wanilią )
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szkl. oleju
Dodatkowo:
250 g malin
125 g borówek
cukier puder do posypania
Gdy podpieczony spod wystygł zaczynamy ubijać białka na sztywna piane, do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie wsypać budyń i miksować aby się dobrze rozpuścił. Na koniec wlać olej i miksować jeszcze chwile.
Na zimny spod wlać piane i ułożyć owoce, lekko je wepchnąć w piane. Na piane zetrzeć resztę ciasta.
Piec w temp. 180 stopni przez około 40-50 min.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.