wtorek, 17 marca 2015

Surówka z kalarepy z jabłkiem i marchewką

Składniki:

1 duża kalarepa
1 średnia marchewka
1 średnie jabłko
oliwa z oliwek
sól, pieprz
koperek lub natka pietruszki


Przygotowanie:

Kalarepę, jabłko i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Dodać oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszać i gotowe. 



Zielone kotlety jaglane

Składniki na 12 kotletów:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 brokuł
1 jajko
4 łyżki bułki tartej+do obtoczenia
pieprz, sól
olej do smażenia ( ja użyłam masło klarowane )


Przygotowanie:

Kaszę wsypać na sitko i opłukać gorącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować do miękkości. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie. 
Ugotowaną kasze przełożyć do miski. Brokuła rozgnieść widelcem lub zmiksować. 
Do kaszy dodać zmiksowanego brokuła, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia składników. Następnie formować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. 
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.