Składniki na blache 34x24cm:
Kruche ciasto:
250g masła
6 żółtek
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
Pianka:
6 białek
2 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( dałam własnej roboty )
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
Puszka brzoskwiń ( 415g )
100 g borówek
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki włożyć do misy i zagnieść ciasto.
Następnie podzielić na 2 części (60% na spód i 40%na wierzch).
Włożyć do woreczków i włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Formę posmarować masłem i posypać mąką.
Zestrzeć większą część ciasta i lekko wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Gdy się upiecze odstawić do całkowietego wystudzenia.
Pianka: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając.
Następnie dodać budyn i miksować aż budyń się rozpuści.
Na koniec wlać olej i miksować jeszcze około minuty.
Na wystudzony spód wylać pianę, ułożyć borówki i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić ciasto.
Piec około 40-50 minut.
Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć z piekarnika.