Składniki na formę o średnicy 23 cm:
4 jajka
2 szklanki mąki
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
3/4 kostki margaryny
1,5 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopioną i przestudzoną margarynę i ponownie zmiksować. Dodać mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodać olej i wymieszać do całkowitego połączenia składników. Do 1/3 ciasta dodać kakao i pół szklanki mleka i dobrze wymieszać.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać jedną część jasnego ciasta, na to wylać ciemną masę i ponownie jasną.
Piec w temp. 180 stopni około 40-45 minut
Gdy babka wystygnie polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.