piątek, 11 marca 2016

Kruche babeczki z kremem i owocami

Składniki na około 30 babeczek:


Ciasto:
500g mąki pszennej
200g masła
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Krem:
500g serka mascarpone
3 żółtka
250g białej czekolady
50g masła


Dodatkowo:
Ulubione owoce ( u mnie truskawki, borówki, brzoskwinie i kiwi )



Przygotowanie:


Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Włożyć do lodowki na około 30 minut. Następnie podzielić na 30 kawałków. Foremki (średnica 7 cm) posmarować masłem.
(Masło lekko roztopiłam w mikrofali i smarowałam foremki pędzelkiem, tak jest wygodniej i zdecydowanie szybciej). Wylepić foremki ciastem i ponakłuwać widelcem. 
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z foremek i odstawić do wystudzenia.


Krem: Czekoladę i masło włożyć do plastikowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Odstawić do przestudzenia.
Żółtka ubić na puszystą masę, dodać mascarpone i zmiksować. Następnie dodać czekoladę i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiego aksamitnego kremu. 


Gdy babeczki wystygną napełnić je kremem i udekorować owocami. 
Można posypać startą czekoladą, kakao, cukrem pudrem.