sobota, 14 września 2013

"Lasagne"

Skladniki na 2 formy o wym. 23x15 cm

Makaron do lasagne


Sos beszamelowy:

2 lyzki masla
2 lyzki maki
1,5 szklanki mleka
1 jajko
kucharek, pieprz


Nadzienie miesne:

450 g miesa mielonego z indyka
2 srednie cebule
Sos bolonski ( lowicz 350 g)


Dodatkowo:

600 g sera zoltego ( ja uzylam mozzarella ) 
maslo do wysmarowania formy


Przygotowanie:


Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Trzeba uwazac, zeby makaron sie nie posklejal. Wyjmujemy makaron na talerz i rozkladamy osobno, aby sie nie posklejaly.

Nadzienie: Cebule kroimy w drobna kostke i wrzucamy na odrobine rozgrzanego oleju, dodajemy mieso i smazymy okolo 10-15 minut. Gdy mieso sie usmazy dodajemy sos i dusimy razem okolo 5 minut.

Sos beszamelowy: Do rondelka wkladamy maslo i roztapiamy je na malym ogniu. Na tluszcz wsypujemy make i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy czesc mleka i mieszamy trzepaczka. Gdy sos zacznie gestniec wlewamy kolejna czesc mleka i czynnosc powtarzamy. Na koniec dodajemy jajko i przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. 
Sos powinien miec konsystencje gestej smietany, wtedy zdejmujemy go z ognia.


Naczynia smarujemy maslem. Na dno wykladamy kolejno:
makaron, sos beszamelowy, nadzienie miesne, ser. I druga warstwa tak samo: makaron, sos beszamelowy, nadzienie miesne i ser. 

Lasagne pieczemy w temp. 180 stopni przez okolo 20-30 minut. 





"Sos czosnkowy"

Składniki:

2 ząbki czosnku
6 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki cukru
sol, pieprz


Przygotowanie:

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Jogurt i majonez dobrze ze sobą połączyć, dodać czosnek, cukier, pieprz i sol. Wymieszać i odstawić do lodówki na około 2 h żeby się wszystko przegryzło. 
I gotowe :)


"Babka kawowa"

Składniki:

4/5 kostki margaryny
3 duze jajka
250 g maki
250 g cukru
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki mleka




Przygotowanie:

Mleko podgrzac i wsypac do niego kawe, odstawic do przestygniecia.
Jajka utrzec z cukrem. Margaryne podgrzac chwile w mikrofali i dodac do jajek. Chwile ubic i dodac przestudzona kawe, zmiksowac. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem i dobrze zmiksowac. 
Mase przelac do formy (babkowej) wysmarowanej margaryna i posypana maka. 
Piec w temp. 180 stopni, okolo 40-50 minut. 


Polewa kakaowo-kawowa:

1/3 kostki margaryny
2 lyzki mleka
1/2 lyzki kakao
1/2 lyzki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki cukru


Margaryne wlozyc do garnka i roztopic, wlac mleko, wsypac cukier, kakao i kawe. Wszystko dokladnie wymieszac i podgrzewac na malym ogniu okolo 5 minut. Powinna powstac gladka i jednolita polewa. 


Gdy babka przestygnie polac garaca polewa.