Skladniki na 2 formy o wym. 23x15 cm
Makaron do lasagne
Sos beszamelowy:
2 lyzki masla
2 lyzki maki
1,5 szklanki mleka
1 jajko
kucharek, pieprz
Nadzienie miesne:
450 g miesa mielonego z indyka
2 srednie cebule
Sos bolonski ( lowicz 350 g)
Dodatkowo:
600 g sera zoltego ( ja uzylam mozzarella )
maslo do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Trzeba uwazac, zeby makaron sie nie posklejal. Wyjmujemy makaron na talerz i rozkladamy osobno, aby sie nie posklejaly.
Nadzienie: Cebule kroimy w drobna kostke i wrzucamy na odrobine rozgrzanego oleju, dodajemy mieso i smazymy okolo 10-15 minut. Gdy mieso sie usmazy dodajemy sos i dusimy razem okolo 5 minut.
Sos beszamelowy: Do rondelka wkladamy maslo i roztapiamy je na malym ogniu. Na tluszcz wsypujemy make i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy czesc mleka i mieszamy trzepaczka. Gdy sos zacznie gestniec wlewamy kolejna czesc mleka i czynnosc powtarzamy. Na koniec dodajemy jajko i przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
Sos powinien miec konsystencje gestej smietany, wtedy zdejmujemy go z ognia.
Naczynia smarujemy maslem. Na dno wykladamy kolejno:
makaron, sos beszamelowy, nadzienie miesne, ser. I druga warstwa tak samo: makaron, sos beszamelowy, nadzienie miesne i ser.
Lasagne pieczemy w temp. 180 stopni przez okolo 20-30 minut.