sobota, 25 czerwca 2016

Sernik z sosem malinowym

Składniki:


Spód:
160g herbatników
80g masła


Masa serowa:
1kg sera z wiaderka ( użyłam z piątnicy )
200g cukru
5 jajek
300ml śmietanki 30%
100g masła
czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Sos malinowy:
250g malin
2 łyżki cukru
1 łyżka wody



Przygotowanie:

Spód: Masło rozpuścić. herbatniki pokruszyć ( użyłam do tego tuczka ). 
Masło wlać do herbatników i wymieszać. Ułożyć na dno tortownicy i lekko przygnieść. 
Wstawić do lodówki na około 20-30 minut.


Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać ser, rozpuszczone masło, śmietankę i mąkę. Utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód. 

Sos malinowy: Maliny włożyć do garnka, dodać cukier i wodę. Gotować aż owoce się rozpadną. 
Następnie przetrzeć przez gęste sitko, żeby pozbyć się pestek.

Piekarnik rozgrzaćdo 170 stopni, wstawić sernik i piec około 30 minut. 
Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 50-60 minut. 

Gdy sernik się upiecze uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia. 


Gde sernik całkowicie wystygnie polaćgo sosem i udekorować świeżymi owocami.