Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
Krem:
500 g serka mascarpone
300 g malin
100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto: Masło roztopić w mikrofali i przestudzić. Dodać mąkę, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto i włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Następnie rozwałkować ciasto na szerokość formy i nakłuć widelcem na całej powierzchni. Wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut do zrumienienia.
Krem: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. 200 g malin zmiksować. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać przetarte maliny i wystudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto przełożyć krem i ułożyć pozostałe maliny.
Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta to można dodać cukier puder do kremu. Dla mnie bez cukru jest w sam raz.