Skladniki na ciasto:
1 kostka margaryny
2 szkl. maki (340g)
1 szkl. cukru pudru (200g)
4 jajka
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
4 lyzki mleka
2 duze jablka
Krem:
1 budyn smietankowy lub waniliowy
400 ml mleka
1/2 kostki masla
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
1/2 szkl. smietanki 30% lub 36%
Przygotowanie:
Ciasto: Margaryne rozpuscic w rondelku i przestudzic. Jajka utrzec z cukrem, dodac make, proszek do pieczenia i rozpuszczona margaryne. Ciasto podzielic na 2 czesci. Do jednej dodac kakao i mleko i dokladnie wymieszac. Prostokatna forme o wymiarach 22x27cm wylozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac margaryna i posypac maka. Do formy nalozyc najpierw jasne, a pozniej ciemne ciasto.
Na ciescie ulozyc rzedami kawalki jablek. Forme wstawic do nagrzanego piekarnika i piec okolo 35-40 min. w temp. 180 stopni.
Krem: z 400 ml mleka przygotowac budyn tak jak napisane na opakowaniu.
Gdy budyn wystygnie dodac maslo i dokladnie zmiksowac.
Krem wyloz na wystudzone ciasto.
Polewa: w rondelku podgrzac smietanke z polamana czekolada, mieszac az polewa stanie sie gladka. Przestudzic i polac nia ciasto. Odstawic do lodowki aby stezalo.